Pomoć za moreplovce
1

Web-aplikacijom u borbu s gusarima

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Američka mornarica razrađuje web-aplikaciju koja će moći da otkrije prisustvo pirata na otvorenom moru i tako pomogne moreplovcima da izbjegnu sudbinu otetih brodova duž somalijske obale - jedne od najopasnijih oblasti za plovidbu.

Aplikacija, koja će moći da se koristi gdje god postoji internet, pomoći će moreplovcima da detektuju piratske brodove, ilegalne ribarske čamce, krijumčare droge i trgovce oružjem, navodi američki nedeljnik "Navy times".

Program uključuje kombinaciju automatizovanog sistema za detekciju brodova s analizom ponašanja koje bi moglo da ukaže na prisustvo gusara, a upravo će aplikacija da pomogne da se utvrdi šta su to sumnjivi manevri brodova.

Mornari će biti u mogućnosti da identifikuju i izbjegnu brodove koji izvode sumnjive manevre na otvorenom moru, koji mogu biti znak za prisustvo pirata.

Cilj je da se analiziraju podaci koji bi ukazali na to koja vrsta ponašanja je tipična za piratski brod.

Prema podacima Međunarodnog pomorskog centra za prijavu gusarenja, od početka godine do 23. aprila, registrovan je 121 napad, kao i 13 otmica brodova. Somalijski pirati sada drže 12 plovila i 173 taoca.

Obala Somalije predstavlja jednu od najopasnijih oblasti za plovidbu, a među opasne se ubrajaju i oblasti oko Nigerije, Indonezije, kao i obala Južne Amerike.

Vezani članci