Wikipedia slavi 10 godina rada
0

Wales: "Prihvatamo izazove i mijenjamo enciklopediju"

Sarajevo-x.com
Slobodna online enciklopedija Wikipedia 15. januara proslavlja prvu deceniju postojanja. Za te godina enciklopedija koju svako može uređivati postala je internetski gigant, odnosno peta najpopularnija stranica na svijetu.

Do 2015. godine Wikipedia bi trebala imati milijardu umjesto dosadašnjih 400 miliona korisnika, smatra osnivač stranice Jimmmy Wales.

No, da bi se to postiglo potrebno je prihvatiti izazove i nešto mijenjati.

"Mnogim korisnicima Wikipedia je prekomplikovana za uređivanje, bez obzira na to što je slobodna enciklopedija koju svako može uređivati", kazao je Wales.

Više žena za bolju Wikipediju

Da bi to promijenio i učinio internet-enciklopediju boljom, tačnijom i pouzdanijom Wales je odlučio u rad stranice uključiti mlađe saradnike i mnogo više žena. Međutim, tvrdi da neće zapostaviti niti stare korisnike koji su zapravo i izgradili stranicu.

"Mnogi ljudi se plaše da uređuju nešto na stranici, najprije zbog komplikovanog koda, ali i zbog toga što ne žele nešto 'pokvariti'", istakao je osnivač popularne slobodne enciklopedije, naglasivši da će se uskoro to promijeniti.

No, jedina stvar koju Wales neće mijenjati jeste finansijski model Wikipedije.

Naime, stranica se trenutno održava zahvaljujući donacijama ljudi.

Donacije umjesto reklama

"Upravo smo završili prikupljanje novca i dobili smo 16 miliona dolara", kazao je Wales u razgovoru za BBC.

On je dodao ito da bi bilo mnogo lakše raditi ukoliko bi dozvolio reklamiranje na stranicama Wikipedije, no ne planira to učiniti.

Inače, korisnici Wikišedije povodom 10. godišnjice rada enciklopedije organizuju više od 300 proslava na šest kontinenata. Rođendan Wikipedije obilježit će on-line aktivnostima ili okupljanjima.

Kako bi se lakše organizovale proslave otvorena je čak i stranica ten.wikipedia.org.

"Zdravo svijete"

Podsjetimo, slobodna enciklopedija s radom je počela 15. januara 2000. godine. Prve riječi je napisao njen osnivač Jimmy Wales, a glasile su "Zdravo, svijete".

U prvih mjesec dana rada na stranici je objavljeno 1.000 članaka, a danas ima 17 miliona na 270 jezika, a sve tekstove su ispisali volonteri.

Wikipediju posjeti 400 miliona korisnika svaki mjesec.

Navodno, ima 80.000 urednika, iako se u posljednjim medijskim izvještajima navodi da je nekoliko hiljada urednika napustilo Wikipediju zbog '"nerješivih" sporova.

Cilj Wikipedije je da do 2015. godine ima milijardu korisnika i da bude prisutnija u zemljama u razvoju.