Tehnologija
0

Vraćaju li se audio kasete na tržište?

Sarajevo-x.com
Kako stariji slušaoci sve više iskazuju nepovjerenje prema novim tehnologijama, dugogodišnja borba CD-a i digitalnih downloada protiv kaseta mogla bi rezultirati povratkom starih uređaja na police.

Iako je prije dvije godine prestala njihova nabavka u Britaniji, utvrđeno je da je neophodno i dalje snimati muziku na kasetama, jer stariji slušaoci tako žele.

U izdavačkoj kompaniji Island Records bili su iznenađeni kad su u samo nekoliko sedmica prošlog mjeseca prodali 4.000 primjeraka albuma "World For You" na kasetama. Stoga su naručili još hiljade kopija albuma na kojem zvijezde poput Joanne Lumley recituju poeziju uz klasičnu muziku.

Ian Brown iz Island Recordsa izjavio je da su putem e-maila primili mnogo zahtjeva za snimanjem ovog albuma na kasete.

"Mnogi od naših kupaca su stariji od 85 godina i većina ih se nije prilagodila CD-ima ili mp3 uređajima. Zato smo mi napravili 4.000 kaseta i prodali ih u samo nekoliko sedmica", kaže Brown. "Ono što je posebno uzbudljivo je što ne znamo veličinu tog tržišta, zato što ranije niko nije shvatao da postoji potreba za kasetama. Mnogo je starijih ljudi koji primaju penzije i koji nisu zahvaćeni recesijom, te nastavljaju trošiti novac."

Na internetskom prodajnom servisu Amazon pojavit će se još 3.000 primjeraka traženog albuma, a bit će i novih albuma klasične muzike, javljaju britanski mediji.