Tehnologija
7

Vojska želi dio kolača: Šta je Elon Musk radio u Pentagonu?

Klix.ba
Elon Musk (Foto: AFP)
Elon Musk (Foto: AFP)
Kada milijarder i čelnik nekoliko vodećih kompanija za razvoj tehnologije ušeta u Pentagon, mediji sa pravom postavljaju pitanje zašto je to učinio i o čemu se razgovaralo u sjedištu američkog ministarstva odbrane.

Elon Musk se sastao sa ministrom odbrane SAD-a Ashom Carterom, ali tačna tema njihovog susreta nije otkrivena. Čelnik SpaceX-a i Tesla Motorsa čak se i našalio sa medijima rekavši kako je u Pentagonu raspravljao o "metalnom odijelu koje leti", aludirajući na popularnu šalu kako je Musk zapravo Iron Man.

Jedina zvanična informacija došla je iz usta glasnogovornika Pentagona Johna Cooka koji je rekao kako su učesnici raspravljali o "inovacijama". Iako to nije najpreciznije objašnjenje, odavno je poznato kako je Carter veliki zaljubljenik u Silicijsku dolinu koji voli graditi mostove između nje i Pentagona.

"Očigledno je da je Musk jesan od najinovatnivnijih ljudi u ovoj državi", dodao je Cook. I nije bio u krivu – Elon Musk na jedan ili drugi način stoji iza projekata kao što su PayPal, SolarCity, Tesla, SpaceX, Hyperloop i OpenAI.

Raketa Falcon 9 u vlasništvu SpaceX-a (Foto: AFP)
Raketa Falcon 9 u vlasništvu SpaceX-a (Foto: AFP)

Carter je susret sa Muskom organizovao nakon sastanaka sa čelnicima Facebooka i LnkedIna, a objašnjenje za ovakav niz susreta jeste „ostanak Pentagona u dodiru sa posljednjim krikom tehnologije“.

Također, razlog sastanka možda se može pronaći u izjavi koju je Carter dao u maju tokom posjete Mountain View u Californiji.

"Kada sam počeo karijeru u fizici, veći udio svjetske tehnologije imao je porijeklo u SAD-u i njen razvoj je podržavao vojni vrh. Danas je tehnologija komercijalna i njena baza je globalna, a Rusija i Kina pokušavaju da nas sustignu. Zato, kako bismo ostali na prvom mjestu, pokušavam ubijediti Pentagon da razmišlja drugačije i da više investira u razvoj i inovacije", rekao je Carter.

Muskova kompanija već ima ugovor sa Ministarstvom odbrane, a planirano je i lansiranje špijunskog satelita uz pomoć raketa kompanije SpaceX koje su zahvaljujući sposobnosti vertikalnog spusta, znatno jeftinije od konkurencije.