Tehnologija
0

Vojska za pet godina dobija super odijelo

Sarajevo-x.com
Moćna odjela poput onog u filmu "Iron Man" će se naći u upotrebi na bojnim poljima za manje od pet godina, tvrde zvaničnici firme koja ih razvija.

Odijelo XOS2 ili jednostavnije "exos" koje dizajnira firma "Raytheon Sarcos" omogućava korisniku da nosi sedamdeset kilograma sa malo ili nikako napora te da slomi četiri drvene daske odjednom.

Egzoskelet je dizajniran da izdrži težinu i da nosi teške torbe, zalihe, vodu, municiju i granate.

Glumac iz filma "Iron Man" koji glumi agenta Phila Coulsona je dobio priliku da isproba odijelo u laboratoriji kompanije "Raytheon Sarcos" u Salt Lake Cityju u Utahu prošle sedmice.

"Ovo odijelo je po svojoj funkciji i mogućnostima najbliže odijelu Iron Mana. Nisam se nadao da će postati stvarnost ovako brzo", rekao je Coulson.

"Exos" je drugi prototip super odijela koje ekonomičnije koristi izvor napajanja. Kompanija želi prvo razviti verziju odijela koja će morati biti spojena na izvor napajanja stalno, a potom će se okrenuti poboljšanjima kako bi se korisniku super-odijela omogućila potpuna sloboda pokreta.

"Očekujemo da će se prva verzija super odijela moći koristiti u ratnim zonama za manje od pet godina, a druga verzija tri do pet godina nakon toga", rekao je potpredsjednik kompanije dr. Fraser Smith.

Filmovi o Iron Manu su zasnovani na stripovima kompanije "Marvel Comics", a odijelo opisano u njima svom korisniku daje neograničenu snagu i sposobnost letenja.