Velika Britanija
0

Vojnicima zabranjeni Facebook i MySpace

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Profesionalni vojnici dobili su zabranu da koriste društvene sajtove MySpace i Facebook zbog sigurnosnih razloga, piše britanski Telegraph.

Profesionalni vojnici u Velikoj Britaniji dobili su zabranu komuniciranja s porodicom i prijateljima putem socijalizirajućih websiteova zbog objavljivanja nedozvoljenih materijala i ugrožavanja sigurnosti vojske.

Ova odluka vojnog vrha razljutila je mnoge vojnike jer je to jedini način kako mogu komunicirati s bližnjima, piše Telegraph.

'Jako je uvredljivo što se nadležni prema vojnicima koji su spremni umrijeti za zemlju, ponašaju kao prema neodgovornoj djeci. Zar je moguće da bi jedan vojnik odavao vojne tajne na takav način? Ovu naredbu neću poslušati', izjavio jedan od vojnika na misiji u Afganistanu čije ime mediji ne prenose.

Naredba, koja se ne odnosi samo na obične vojnike, nego i na oficire, razbijesnila je vojnike jer britansko Ministarstvo odbrane nema dovoljno povjerenja u njih.

Vojnicima je, pored MySpacea i Facebooka zabranjeno pisanje bloga, učestvovanje u forumskim diskusijama i igranje igrica.