Tehnologija
0

Virtuelna ruka olakšava bolove fantomskog uda

Klix.ba
Ljekari su razvili novu metodu liječenja amputiraca sa bolom fantomskog uda. Koristeći se kompjuterskim softverom, pacijent može vidjeti i pomijerati virtuelnu ruku pokretima bataljka.

Električni signali iz mišića amputiranog uda "komuniciraju" s kompjuterom te se na taj način ostvaruje pokret.

Amputirac Ture Johanson je rekao da se bol znatno smanjio nakon što je koristio kompjuterski program. On isti program sada redovno koristi kod kuće. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, sve su češći periodi kada uopće ne osjeća bol, niti se zbog bolova budu noću.

Johanson ima 73 godine i živi u Švedskoj, a pola desne ruke je izgubio u saobraćajnoj nesreći prije 48 godina. Nakon podlakatne amputacije je isprobao brojne terapije, uključujući i hipnozu, ali bez većeg uspjeha. No, samo nekoliko sedmica nak novog tretmana u Max Ortiz klinici pri Tehnološkom univerzitetu Chalmers, bol je znatno manji.

"Bol osjećam mnogo manje, i dalje se javlja, ali kraće, svega nekoliko sekundi, dok se prije radilo o minutama. Sada bol osjećam u malom prstu i na vrhu prstenjaka, a ranije sam bol osjećao od zgloba do malog prsta", izjavio je Johanson.

Ljekari tvrde da se pomenuta terapija može koristiti i kod pacijenata koji su pretrpjeli moždani udar i povrede kičmenog stuba.