Tehnologija
0

Video razigranih američkih mornara uklonjen sa YouTubea

Sarajevo-x.com
Američka mornarica je uklonila video snimak sa popularnog online video servisa YouTube koji je snimljen na nosaču aviona Ronald Reagan, jer prikazuje kako mornari ne znaju ispravno koristiti sigurnosnu opremu, saopćio je glasnogovornik američke mornarice.

Video snimak sa naslovom "Women of CVN76: 'That Don't Impress Me Much'" snimao je jedan od pilota protiv kojeg nisu podnesene sankcije od strane zapovjedništva broda niti od strane američke mornarice. Video snimak prikazuje vrata koja vode do nuklearnog postrojenja te mornara koji pleše u odijelu koje bi ga trebalo zaštiti od zračenja.

Ove snimke bi mogle uzbuniti zvaničnike američke mornarice koji su osjetljivi na pitanja sigurnosti. Prema pravilima Pentagona, fotografije bilo kojeg dijela nuklearnog postrojenja na brodu ne smiju biti dostupne stranim državama.

Ovaj video snimak, postavljen na YouTube 23. maja, ne ugrožava sigurnost operacija pomenutog nosača aviona, ali zvaničnici su zabrinuti zbog prikaza nedostataka koji se odnose na sigurnosnu opremu.