Tehnologija
0

Video igre postaju "pametnije"

Sarajevo-x.com
Video igre danas postaju sve pametnije, budući da u njima virtualni neprijatelji improvizuju tokom borbi, radnja se mijenja prema moralnim izborima, a likovi video igara šalju igračima tekstualne poruke i traže pomoć. Tako su na tek završenom Electronic Entertainment Expo-u u Los Angelesu (E3 2008) predstavljeni naslovi u kojima se igrači mogu susresti sa vještačkom inteligencijom (VI), a koji virtualni svijet čine mnogo realističnijim i manje predvidljivim.

"Mnogo toga smo morali napraviti", odgovorio je Peter Hines iz kompanije Bethesda Softworks na pitanje novinara AFP-a o njihovom novom naslovu "Fallout 3", čija se radnja dešava u Washington DC i to nakon nuklearnog rata.

VI softver u ovoj dugo očekivanoj video igri omogućava neprijateljima da mijenjaju svoje borbene taktike zavisno od poteza igrača.

"Postali su inteligentniji kada se nađu u borbi", dodao je Hines.

Pomenuta video igra je također osmišljena tako da izbori igrača utječu na to koje kompjuterski kontrolisane frakcije postaju njihovi saveznici ili neprijatelji.

U "Project Origin", horor video igri punoj akcije koju je razvio Monolith Productions i to za Warner Interactive Studios, predstavljena je znatno naprednija vještačka inteligencija (VI) koja poteze neprijatelja čini mnogo realističnijim i koristi prednosti okruženja.

"Vidite, otvorio je vrata automobila, jer je to bio najpametniji način da se zaštiti od hitaca. To nije u skripti, on u svakoj situaciji samostalno razmišlja kako da reaguje", objasnio je developer iz Monolitha prilikom demonstracije video igre "Project Origin".

Zahvaljujući posebnom softveru kojeg je studio Gearbox Software ugradio u video igru "Borderlands" igrači mogu uživati u širokoj ponudi misija, neprijatelja, okruženja i oružja na planeti na kojoj vlada potpuno bezakonje, a koja se simbolično zove Pandora.

Softver developer iz japanske kompanije Nintendo Katsuya Eguchi je na sajmu E3 predstavio svoje remek djelo, video igru "Animal Crossing" u kojoj stvorenja vode svoj život neovisno o tome da li su igrači prisutni ili ne. "I kada se ne igrate, životinje se ustaju ujutro i navečer idu u krevet", kazao je Eguchi.

Sony Online Entertainment također radi na završnim detaljima video igre o online tajnom agentu. Riječ je o naslovu "The Agency" u kojem igrači zapovijedaju operativcima. Ukoliko operativci trebaju pomoć, uvijek mogu zapovjednicima iz stvarnog svijeta poslati email ili sms poruke.

"Možete poslati svoj agenta da uđe u trag kolumbijskom trgovcu drogama i otići u bar ili nešto drugo raditi. Kada vaš operativac pronađe metu poslat će vam email ili tekstualnu poruku. Loša vijest je ako ga uhvate i vama zaprijete da će ga ubiti ukoliko im ne platite milion dolara. Možete na vašem mobilnom uređaju pritisnuti broj 1 i platiti otkupninu ili pritisnuti broj 2 i odbiti to učiniti", otkrio je Matt Wilson, koji je sudjelovao u kreiranju zanimljivog naslova.