Tehnologija
0

Video igre otkrivaju autizam

Sarajevo-x.com
Privatna američka kompanija "Learning for Children" pokrenula je projekt testiranja djece na bolesti autizma i disleksije. Način testiranja je neobičan jer se koriste posebno napravljene video igre. Dok se djeca igraju, naučnici posmatraju njihovo ponašanje.

Roditelji koji se boje da sa njihovom djecom možda nešto nije uredu jer djeca izbjegavaju kontakt pogledima, odbijaju maženje, burno reaguju na promjene i imaju poteškoća sa učenjem običnih rečenica, mogu koristiti rezultate ovih ispitivanja kao smjernice za utvrđivanje mogućeg postojanja bolesti.

Unuka direktora ove kompanije Bernarda McCeroryja, učestvovala je u novom projektu. Nekoliko mjeseci kasnije dijagnosticiran joj je jedan sindrom iz spektra autističkih bolesti.

U softver ove video igre uloženo je više od dva miliona dolara i očekuje se da će biti velika olakšica pri dijagnosticiranju autizma.

Autizam je kompleksan poremećaj i jedna od 150 osoba pati od ove bolesti.

Kompanija naglašava da njihove video igre nisu zamjena za medicinsko testiranje koje košta i po nekoliko hiljada dolara. Ove specijalne video igre mogu se kupiti za 50 dolara.