Tehnologija
0

Viacom zatražio od YouTubea da ukloni 100 hiljada video clipova

Sarajevo-x.com
Medijska kompanija Viacom Inc., inače vlasnik tv kuća MTV, VH1 i Nickelodeon te filmskog studia Paramount Pictures, zatražila je od YouTubea da ukloni više od 100.000 neautorizovanih video clipova sa svog planetarno popularnog servisa za objavljivanje video sadržaja.

U saopštenju za javnost Viacoma navodi se da je nakon nekoliko mjeseci pregovora sa YouTubeom i Googleom postalo jasno da YouTube ne želi realizovati tržišni ugovor na fer osnovi kojim bi sadržaji Viacoma postali dostupni korisnicima YouTubea.

Iz Viacoma ističu da YouTube i Google nisu uspjeli napraviti "filter alate" kojim bi zabranili pojavljivanje nedozvoljenog video sadržaja na stranicama YouTubea.

Kompanija još nije podigla tužbu protiv YouTubea, već je samo zatražila skidanje spornih video clipova.

U saopštenju YouTubea se navodi da će ispuniti zahtjev Viacoma čim dobiju zvanični zahtjev.

YouTube navodi da će im biti žao da Viacom neće više nuditi svoje video sadržaje svojim korisnicima koji su i pomogli u promociji mnogih Viacomovih showa.

Neke medijske kompanije kao CBS Corp. i NBC Universal su se već dogovorile s YouTubeom da će dozvoliti postavljanje njihovih video sadržaja stranice ovog megapopularnog video servisa.