Tehnologija
8

Velika većina korisnika još uvijek ne želi plaćati YouTube

Klix.ba
Kada je YouTube prije godinu dana lansirao poseban servis pod nazivom YouTube Red, a čije korištenje se plaća, malo je analitičara pretpostavljalo da će "urod" biti više nego loš.

YouTube Red je odgovor na videoservise kao što su Netflix i Hulu, čiji korisnici uživaju u sadržaju pod uslovom da pristanu na mjesečni račun. Ipak, nakon godinu dana rada i prema nezvaničnim informacijama, YouTube Red ima svega 1,5 miliona korisnika uz dodatnih milion na "trial" verziji.

YouTube Music, još jedan alternativni YT servis, je također nedostupan za one koji nemaju otvoren račun na Redu.

Brojevi se čine još manjim ukoliko u obzir uzmemo da je YouTube najveći besplatni videoservis na svijetu koji na mjesečnoj bazi koristi više od milijardu osoba. Čini se da interes za monetizirani YouTube nije opravdao očekivanja kreatora, prenosi The Verge.

Ono što govori u korist YouTubea jeste činjenica da je Red dostupan u samo četiri države svijeta – SAD-u, Meksiku, Australiji i Novom Zelandu. Ono što ne govori u prilog najvećem videoservisu na svijetu jeste činjenica da su drugi monetizirani servisi poput Tidala, koji čak trpi svojevrsnu nepopularnost, rasli znatno brže u prvih 12 mjeseci.

S druge strane, zvaničan stav YouTubea je da su zadovoljni razvojem i rastom Reda, dodavši kako ne žele komentarisati spekulativne navode.

Vezani članci