Tehnologija
10

Vaš telefon može pomoći izliječiti Zika virus

Klix.ba
Vaš pametni telefon ili laptop mogli bi biti dio udruženog svjetskog pokušaja da se pronađe lijek za Zika virus, koji je velika briga naučne zajednice u posljednje vrijeme, javljaju svjetski mediji.

Kompanija IBM napravila je projekt naziva OpenZika, koji koristi neiskorištenu računarsku moć hiljada uređaja kako bi pomogla naučnicima da potraže lijek za ovu bolest koja se trenutno vrtoglavom brzinom širi po američkom kontinentu i Karipskim ostrvima.

Ovaj virus uzrokuje ujed jedne vrste komarca, a može se prenijeti i putem seksa. Virus može prouzrokovati urođene mane i štetu na mozgu kod djece čije majke su inficirane tokom trudnoće.

OpenZika koristi virtualni superkompjuter da prođe kroz milione hemijskih jedinjenja kako bi pronašli one koji bi mogli blokirati proteine Zike.

To bi pomoglo da se napravi lijek koji bi se mogao dati inficiranima čim shvate da ih je ujeo komarac. Ova otkrića mogla bi pomoći i u slučajevima drugih bolesti koje izaziva ujed komarca.

Trenutno ne postoji lijek za Ziku, a istraživanja koštaju velike sume novca. Filantropske inicijative poput OpenZika pomažu da se popuni rupa u finansiranju.

OpenZika pokrenuta je u maju, a od tada je više od 50.000 volontera doniralo otprilike 4000 godina računarskog vremena sa svojih uređaja.

Aplikacija ne može pristupiti ličnim podacima niti ih podijeliti, kažu iz IBM-a.