Tehnologija
0

Uznemirenost izazvana web stranicama koje promoviraju samoubistvo

Sarajevo-x.com
Velika je mogućnost da osobe, koje pretražuju informacije o samoubistvu, na web stranicima prije otkriju stranice koje podržavaju samoubistvo nego one koje pružaju podršku, rezultati su istraživanja.

Istraživači su koristili usluge pretraživača kako bi otkrili stranice koje su u uskoj vezi sa samoubistvom, stoji u British Medical Journalu.

Tri najposjećenije stranice su promovirale samoubistvo, što je navelo istraživače da se oglase i da zatraže da stranice koje su protiv samoubistva budu prioritetne stranice pri istraživanju.

Čelnici kampanje za mentalno zdravlje izjavili su da stranice “vrebaju” mentalno osjetljive i ranjive osobe.

Web stranice koje promoviraju samoubistvo u Velikoj Britaniji nisu zabranjene, a u nekim zemljama jesu.

Aktom o samoubistvu iz 1961. godine zabranjuje se podsticanje, pomaganje, savjetovanje, pripremanje i iniciranje nečijeg samoubistva. Ali da bi se uspješno vodio sudski proces protiv osobe, ona mora direktno učestvovati i imati punu svijest o činu samoubistva druge osobe.

Skupina naučnika sa univerziteta u Bristolu, Oxfordu i Manchesteru, utipkali su dvanaest jednostavnih termina u vezi sa sucidom i čekali na rezultate pretraživača. Istraživači su pronašli ukupno 240 različitih web stranica. Jedna petina su bile stranice posvećene samoubistvu, dok je deseti dio ukupnog broja stranica sadržao činjenične informacije ili šale na račun samoubistva.

Ukupno 13% stranica su imale fokus na sprečavanje samoubistva dok je tek 12% od ukupnog broja stranica oštro odvraćao osobe od samoubistva.

Vođa istraživanja Lucy Biddle je izjavila da su dosad zakonske mjere, samoregulativne mjere internet provajdera ili filtriranje sadržaja od strane roditelja bile glavne metode zabrane pristupa web stranicama koje podstiču samoubistvo.

Uz to je naučnica dodala da je istraživanje pokazalo da je veoma lako prikupiti detaljne tehničke informacije o metodama suicida, objavio je BBC.

Biddle je objasnila da bi internet provajderi trebali realizirati strategije koje bi dale prednost stranicama koje sprečavaju i odvraćaju potencijalne samoubice od samoubistva, kako bi se ove stranice prve izlistale tokom pretrage.