Najjeziviji robot do sada
0

VIDEO / Uz Telenoid osjetite prisutnost prijatelja koji je kilometrima daleko

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Japanski naučnik Hiroshi Ishiguro predstavio je još jednog robota, najvjervatnije najjezivijeg do sada. Naime, robot je potpuno bijel, ima samo glavu, torzo i ruke do lakata. Telenoid R1, kako je nazvan, služit će kao komunikacijski uređaj, tačnije kako bi ljudi koji se nalaze na većoj udaljenosti mogli razgovarati uz osjećaj kao da su jedno pored drugoga.

Naučnik Ishiguro poznat je po tome što pokušava razviti robote koji bi izgledom i ponašanjem nalikovali ljudskim bićima.

Prije izvijesnog vremena razvio je robota Geminoid HI-1 koji u potpunosti liči na njega, a zatim i ženskog robota nazvanog Gemnoid F.

Sada je razvio robota Telenodi koji će se koristiti kao komunikacijski uređaj između osoba koje su udaljene. Uz pomoć ovog robota osoba će moći osjetiti prisustvo druge osobe s kojom razgovara, iako ih dijele kilometri.

Korisnik ovog robota mora sjediti pored računara koji ima web-kameru koja prati pokrete korisnika i bilježi njegov glas, a robot će imitirati te pokrete.

Robot Telenoid R1 će biti predstavljen na ovogodišnjem sajmu elektronike u Linzu, u Austriji.

"Prvi put kada vidite robota može vam izgledati jezivo, no već nakon prvog korištenja ćete se navići. Kada razgovarate s prijateljem na Teleoidu možete vidjeti izraz njegovog lica, ukoliko zagrlite robota imat ćete osjećaj da ste zagrlili prijatelja", kazao je nučnik Ishiguro, prenosi "Daily Mail".

Telenoid će se naći u prodaji krajem godine i koštat će blizu 6.000 eura.