Tehnologija
0

Utrka za otključavanjem iPhonea

Sarajevo-x.com
Kada se iPhone napokon našao u prodaji, započinje trka ko će ga prije otključati. Kao što nam je svima poznato, zaključani telefoni mogu se koristiti samo unutar jedne mreže. To se radi kako bi telekomi, koji subvencioniraju kupovinu telefona, vratili dio novca kroz mjesečnu pretplate. AT&T nije subvencionirao iPhone te je njegova cijena 500, odnosno 600 USD.

Oni koji su kupili ili koji će kupiti iPhone, moraju platiti punu cijenu uređaja i potpisati ugovor koji ih obavezuje da naredne dvije godine, svaki mjesec plaćaju od 60 do 100 dolara za usluge mobilne telefonije.

Otključavanjem iPhonea korisnicima će biti omogućeno da koriste bilo kojeg pružatelja usluga mobilne telefonije. Takav potez željno očekuju svi oni koji već imaju ugovor sa nekom drugom telecom kompanijom, kao i osobe koje žive van SAD-a, a ne mogu dočekati da se iPhone počne prodavati u njihovoj regiji.

Revno se prate pokušaji otključavanja iPhonea na više web stranica, kao što su Hackint0sh i iPhone Dev Wiki.

Prve prognoze obećavaju iako do trenutka pisanja ovog članka još nikome to nije pošlo za rukom. Kao i mnogi drugi GSM telefoni i iPhone koristi SIM (Subscriber Identity Module) karticu. SIM kartica koja se može izvaditi je dobar znak za hakere, jer to znači da je telefon zaključan korištenjem firmwarea, kojeg vjerovatno mogu crackovati.

Otključavanje iPhonea zahtijeva malo više nego jednostavnu promjenu SIM kartice. Hakeri će morati prvo zaobići aktivacijski proces uređaja. Novi iPhone korisnici moraju prvo aktivirati svoj uređaj koristeći najnoviju verziju iTunesa, prije nego li mogu koristiti telefon. Bez te aktivacije, koja zahtijeva da se korisnici prijave na AT&T pakete, ne može se pristupiti ni jednoj od iPhoneovih funkcija.

Ako hakeri uspiju zaobići aktivacijski proces, sljedeći izazov će biti otključavanje same SIM kartice.