CERN
0

Uspješno izveden test "Big Bang ubrzivača"

Sarajevo-x.com
Jutros u 9.30 sati uspješno je izveden prvi glavni test LHC sprave "ispaljivanjem" prvog snopa protona, zasad samo u jednom smjeru. Naučnici su objavili da je ovaj snop pušten do prve kontrolne tačke, a popraćen je aplauzom fizičara i više stotina akreditovanih novinara iz cijelog svijeta koji prisustvuju eksperimentu.

Dvije bijele tačke zablinkale su na kompjuterskom ekranu ukazujući na to da su protoni stigli do finalne tačke u ubrzivaču, javlja AP.

Naučnici se nadaju da će ovim sudaranjem moći uvidjeti komponente atoma. Početak testiranja sprave iščekivalo je 9.000 fizičara širom svijeta.

Najambiciozniji naučni ekperiment u historiji provodi se U Evropskom centru za nuklearna istraživanja CERN u tunelu na dubini od 100 metara, na švicarsko-francuskoj granici, gdje se nalazi sprava nazvana hadronski akcelerator čestica LHC. Ova sprava ima za cilj vještački stvoriti uslove kakvi su postojali u trenucima nastanka svemira prije 13 milijardi godina.

Narednih mjeseci LHC, koji se razvija već 20 godina i koštao je skoro 10 milijadri dolara, testirat će se da bi za tri godine počeo raditi punim intenzitetom. 60.000 kompjutera širom svijeta registruje ispaljivanje čestica i sva dešavanja kod tih minijaturnih vatrenih kugli.

Iz CERN-a su omogućili uživo praćenje eksperimenta na http://webcast.cern.ch/, ali je zbog velike zaniteresovanosti ipak bilo nemoguće vidjeti proces.