Tehnologija
0

Uskoro nove slušalice za bolji doživljaj video igara

Sarajevo-x.com
Ljubitelji video igara uskoro će moći komunicirati sa virtualnim svijetom isključivim korištenjem vlastitih misli i emocija. Naime, posebne slušalice, koje interpretiraju interakciju neurona u mozgu, u prodaji će se naći već krajem ove godine.

Ljudski mozak čini otprilike 100 milijardi nervnih stanica ili neurona koji, kada međusobno komuniciraju, emitiraju električni impuls, a američko-australska kompanija Emotiv razvila je nove slušalice za čitanje nervne aktivnosti koje koriste tehnologiju poznatu kao neinvazivnu elektroencefalografiju (EEG).

"Naša kompanija je razvila vezu između mozga i kompjutera koja čita električne impulse u mozgu i prevodi ih u komande koje video igra može prihvatiti, te igrači kontrolisati igru. Dakle, slušalice Epoc registruju električnu aktivnost mozga i kompjuteru šalju bežične signale. Na ovaj način korisnici mogu prirodno i intuitivno upravljati igrom ili virtualnim okruženjem", objasnila je Tan Le, predsjednica ove kompanije.

"Slušalice koje čitaju nervne aktivnosti nisu novitet, ali Epoc je prvi uređaj namijenjen krajnjim potrošačima koji se može koristiti za video igre, a ne košta desetine hiljada dolara. Ovo su prve slušalice koje ne zahtijevaju ogromnu mrežu elektroda, tehničara za upravljanje, ali potrebno je nanijeti gel na skalp", dodala je Le, u razgovoru za BBC.

Slušalice Epoc u prodaji će se naći već krajem godine i to po pristupačnoj cijeni od 299 američkih dolara.