Tehnologija
1

Uskoro moguće i slanje SMS-ova tokom leta avionom

Klix.ba
Kompanija Gogo uskoro izbacuje novu aplikaciju koja će putnicima omogućiti razmjenu poruka tokom leta avionom.

Brojni putnici već slave nova pravila Federalne uprave avijacije SAD-a, koja omogućavaju putnicima korištenje elektronskih uređaja tokom leta.

Kompanija Gogo, koja pruža internet konekciju velikom broju avioprijevoznika, napravila je i aplikaciju koja će putnicima omogućiti razmjenu SMS-ova sa osobama na tlu.

Korisnicima iPhonea i uređaja sa Androidom na raspolaganju je aplikacija koja izgleda poput uobičajenih aplikacija za pisanje poruka. Nakon što učita listu kontakata, aplikacija korisniku omogućava da pišu i šalju poruke kao što bi to radili i da nisu u avionu.

Aplikacija koristi Wi-Fi sistem u avionu, koji je sada jedna od najprodavanijih stvari među aviokompanijama. Direktor PR-a i komunikacija u kompaniji Gogo, Steve Nolan, navodi kako je već više od dvije hiljade komercijalnih aviona opremljeno njihovim internet sistemom.

Aplikacija Gogo Text & Talk trenutno je u svojoj beta verziji i vjerovatno će promijeniti ime, a kompanija mora i ispraviti niz manjih problema. Ipak, morat će požuriti, budući da su tu aplikacije koje nalikuju onima za slanje poruka, ali su mnogo naprednije, poput iMessagea i WhatsAppa, te se već mogu koristiti u avionima.

Gogo se nada da će svoje usluge slanja poruka pokrenuti do prvog kvartala 2014. godine. Nolan navodi kako je svaka aviokompanija sa kojom sarađuju zainteresovana za korištenje ove usluge.

Najveći problem im trenutno predstavlja naplata usluge. Razmišljaju o dvije opcije: naplaćivanju preuzimanja aplikacije ili naplaćivanju korištenja usluge tokom leta.