Eksperimenti naučnika
0

Uskoro ćemo uz pomoć računara moći prisjetiti se snova

Sarajevo-x.com
Većina nas se sjeća samo dijelova svoga sna, ali ovo bi se uskoro moglo promijeniti. Naučnici predviđaju da ćemo uskoro koristiti računare koji će nam reći šta smo sanjali. Psihijatri na Max Planck Institutu u Minhenu, Njemačkoj, već su pokazali da mogu "vidjeti" snove.

Naučnici su pratili ljude u snu uz pomoć magnetne rezonance i uz pomoć uređaja koji je mjerio njihovu moždanu aktivnost. Zatim su koristili ove podatke da rekonstruišu slike koje su ljudi imali u svojim glavama.

Do sad su iz Planck Instituta rekonstruisali samo dva sna. Broj skeniranih podataka i poteškoća kontrolisanja sna, pokazali su da je ovaj eksperiment izuzetno teško za izvesti. Učesnici moraju zaspati dok su u skeneru, kako bi svaka aktivnost ostala zapamćena.

Međutim iz Instituta su optimistični jer su, prema njihovim riječima, dobili prvi dokaz o mogućnosti rekonstrukcije snova. Ranije ove godine naučnici sa Berkleyja uspjeli su da izmjere protok krvi u centru za vid u moždanom korteksu i tako da dobiju informacije o tome šta je ispitanik mislio. Ova ispitivanja moraju se ponoviti pod novim okolnostima.