Tehnologija
0

Uređaj za čitanje misli

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Novi tehnološki izum iz Japana omogućava korisnicima kontroliranje i upravljanje električnim spravama, a da tom prilikom ne moraju pomjeriti nijedan prst. "Uređaj za čitanje moždanih aktivnosti" interpretira naređenja mozga tako da korisnik treba samo pomisliti, a mašina će uraditi ostatak.

Najnoviji tehnološki izum djelo je japanske kompanije "Hitachi Inc.", a u stanju je interpretirati naređenja mozga korisnika i davati tražene električne signale koji će korisnikovu želju sprovesti u djelo.

"Duboko udahnite i opustite se", kazao je za AP jedan od izumitelja ove mašine Kei Utsugi kada je prezentovao uređaj na konferenciji u Tokyju.

Ova mašina definirana je kao "optička topografija", a ovakva tehnologija omogućava uvid u mozak korisnika tako da on svojim željama može pokretati određene akcije u uređajima sa kojima je "mašina za čitanje moždanih aktivnosti" također spojena.

Ova tehnologija korisnicima omogućava prebacivanje kanala na TV uređaju bez dodirivanja daljinskog upravljača već samom pomisli na drugu TV stanicu.