Koštat će 150 dolara
11

Uređaj kao iz Star Treka, u trenutku skenira vitalne parametre

Klix.ba
Većina vas se vjerovatno sjeća scena iz naučnofantastične serije Star Trek u kojima Bones uz pomoć mobilnog skenera u trenutku odredi dijagnozu za nekog od članova posade. Danas je taj uređaj mnogo bliže stvarnosti zahvaljujući Scanadu Scoutu, ručnom medicinskom skeneru koji uz pomoć pametnog telefona mjeri pet vitalnih faktora u samo deset sekundi.

Uređaj će biti dostupan na tržištu krajem 2013. godine, a koštat će 150 dolara.

Prislonite uređaj na sljepoočnicu i on će vam odrediti broj otkucaja srca, krvni pritisak, električnu aktivnost srca, temperaturu i količinu kisika u krvi. Uređaj nakon toga sve informacije šalje na aplikaciju na pametnom telefonu koja bilježi kako se ti parametri mijenjaju tokom vremena.

Scanadu Scout tako nakon određenog broja mjerenja može utvrditi koja je temperatura ili krvni pritisak normalan za svaku individuu te upozoriti kada parametri izađu van dopuštenih granica.

Uređaj je kompaktan i odgovara dlanu ruke, a osmišljen je tako da se može nadograđivati novim uređajima za monitoring. Prvi uređaji koji će se moći nadograditi su ScanaFlo i ScanaFlu, a koji će također biti dostupni naredne godine.

ScanaFlo je mali plastični štapić koji radi urinski test koji može odrediti komplikacije u trudnoći, predeklampsiju, gestacijski dijabetes, otkazivanje bubrega i infekcije urinarnog trakta. ScanaFlu je malena posudica koja analizira pljuvačku na streptokok, gripu, adenoviruse i respiratorne sincicijske viruse.

Scanadu Scouta je osmislio i dizajnirao tehnolog Walter de Brouwer.

Vezani članci