Novost iz Applea
0

Uređaj iKey koji će zamijeniti hrpu ključeva koje nosite

Sarajevo-x.com
Kompanija Apple objavila je kako planira zamijeniti tradicionalne ključeve novom visokotehnološkom alternativom. Tehnologija nazvana iKey još je u razvoju, a zahvaljujući njoj korisnici više neće morati nositi hrpu ključeva već će samo jednim elektroničkim uređajem moći otključati vrata automobila, ulazna vrata stana ili pak ureda.

Informacije o novom tehnološkom dostignuću Applea obznanjene su u javnosti nakon što je kompanija prijavila svoj patent navodeći kako bi već sljedeća generacija iPhonea mogla sadržavati i ovaj uređaj.

"Uređaj može komunicirati sa vanjskim uređajem za otvaranje brava. Za primjer, ovaj uređaj bi mogao biti model iPhonea“, navodi se u prijavi za patent koju je Apple podnio američkom uredu za patente.

"Vanjski uređaj može biti bilo koji odgovarajući elektronički uređaj kao što je prenosivi media player ili elektronska brava pomoću koje se mogu otvoriti vrata kuće, auta ili bilo kojeg drugog prostora“, navedeno je dalje u prijavi patenta.

Ikey koristi sličnu tehnologiju kao i kartice za pristup, a Apple se nada da će ovaj uređaj zamijeniti i hrpu ključeva koje ljudi nose, ali i kartice za pristup koje danas uglavnom koriste veće firme, objavio je Daily Telegraph.