NASA i GM
0

VIDEO / Upoznajte Robonauta 2, svog budućeg saradnika

Sarajevo-x.com
Robonaut 2
Robonaut 2
General Motors i NASA udružili su snage i izumili robota koji se zove Robonaut 2. Ovaj humaonidni robot je mnogo brži i spretniji od svog prethodnika, te može raditi kako na automobilima, tako i na operacijama u svemiru.

Robot proizveden u svemirskom centru Johnson u Houstonu je ljudskog oblika, kontroliše ga se putem daljinskog upravljača, a u stanju je obavljati različite zadatke, kako na Zemlji tako i u svemiru, odnosno na svemirskim stanicama, satelitima i space shuttleovima.

Praktičnost upotrebe robota u svemirskim zadacima je u tome što su njegove robotske ruke mnogo spretnije i preciznije u radu od ljudskih, a iz istih razloga je koristan u autoindustriji.

"Robotska tehnologija mnogo obećava, ne samo za NASA-u nego i za cijelu američku naciju. Uzbuđeni smo zbog našeg novog projekta od kojeg će mnogi imati koristi", rekao je Doug Cooke iz NASA-e za Daily News.

Prema riječima Alana Tauba, zamjenika direktora GM-a za globalna istraživanja i razvoj, cilj ovog partnerstva je da iskoriste viziju naprednih robota koji će raditi u harmoniji s ljudima, te stvarati kvalitetnija i bolja vozila u sigurnijem okruženju.