Noviteti
0

'Umjetno drveće' protiv globalnog zagrijavanja

Sarajevo-x.com
Foto: Global Research Technologies
Foto: Global Research Technologies
Naučnici tvrde da će u budućnosti 'umjetno drveće' biti glavno oružje u borbi protiv globalnog zagrijavanja, piše Discovery.

Ono što naučnici zovu 'umjetnim drvećem' ustvari će biti tornjevi specijalno kreirani da upijaju višak stakleničkih gasova i karbon dioksida iz Zemljine atmosfere.

'Ova industrija još je na samom početku, no ukoliko se tzv. umjetno drveće pokaže efikasnim, to bi mogla biti revolucija u zaustavljanju velikih klimatskih promjena', izjavio je Billy Grudley, predsjednik kompanije Global Research Technologies koja je idejni tvorac tornjeva koji će upijati višak CO2 iz zraka.

Tornjevi koji će biti postavljeni na vrhu kontejnera biće ispunjeni jednom vrstom umjetne smole koja će zadržavati i upijati gas,a u roku od 24 sata jedan toranj prikupljaće će negdje oko 1.000 kilograma karbon dioksida. Proces se svakog dana može ponavljati.

Jedno 'umjetno drvo' koje na tržište treba izaći do 2011. godine koštaće oko 150 dolara, barem ispočetka, do će kasnije cijena padati u skladu sa prodajom, potvrdili su iz kompanije Global Research Technologies.

Potencijalne mušterije su prvenstveno naftna i uljna industrija koje koriste velike količine karbon dioksida da 'istjeraju' gas i ulje na površinu zemlje, kao i autoindustrija, te industrija gaziranih pića.

Također, štetni karbon dioksid iz atmosfere koristan je vlasnicima staklenika koji karbon dioksid koriste za brži rast usjeva.

Umjetno drveće mnogim će korisnicima karbondioksida riješiti problem transporta jer će sami moći skupljati potrebne količine ovog gasa.