London
0

Uhapšen mladić zbog hakovanja PlayStation mreže

Sarajevo-x.com
Kuća u kojoj je uhapšen Ryan Cleary
Kuća u kojoj je uhapšen Ryan Cleary
Devetnaestogodišnji mladić Ryan Cleary je uhapšen u blizini Londona zbog povezanosti sa hakovanjem PlayStation mreže kompanije Sony, saopćila je u utorak londonska policija.

Tinejdžer je osumnjičen za hakovanje sistema i uzrokovanje prekida rada nekoliko internacionalnih firmi i obavještajnih agencija.

Glasnogovornik policije, koji nije imenovan, rekao je da će kompjuteri uhapšenog mladića biti analizirani u vezi sa hakovanjem britanske Agencije za organizovani kriminal, CIA-e i Sonyja, javlja CNN.

Sonyjeva PlayStation mreža je "pala" 20. aprila nakon krađe podataka korisnika kojih je u to vrijeme bilo više od 70 miliona. Ponovno uspostavljanje usluga je počelo sredinom maja. Online prodavnica PlayStation Store nije radila do 2. juna. Ovaj hakerski napad je kompaniju Sony koštao 171 milion dolara.

Hakeri su nakon toga hakovali internet-stranicu Sony Picturesa i ugrozili račune milion korisnika. Ukrali su i podatke 1,3 miliona korisnika mreže kompanije Sega. Ova komapnija također pravi igre za PlayStation i druge sisteme za igranje.

Kompjuter osumnjičenika će biti analiziran i zbog povezanosti sa grupom LulzSec, koja je demantovala napad na mrežu kompanije Sega.

Grupa LulzSec je nedavno napala internet-stranicu CIA-e, a preuzela je odgovornost za napad na američkog javnog emitera PBS. Članovi grupe su na stranici postavili lažnu priču o tome da je reper Tupac Shakur još uvijek živ. Slavni reper je ubijen prije skoro 15 godina.

Još uvijek nije jasno da li su članovi grupe LilzSec odigrali svoju ulogu u hakovanju PlayStation mreže.

Na svojoj stranici su postavili materijal koji pripada Sonyju.

Devetnaestogodišnjak je uhapšen u ponedjeljak navečer u Essexu.