Tehnologija
0

Uhapšen kreator web stranice za samoubistva

Sarajevo-x.com
U Tokiju je uhapšen Kazunari Saito, 33-godišnji električar koji je vodio web stranicu za samoubistva, a optužen je i da je ubio ženu koja mu je za to i platila, javili su zvaničnici policije.

Saito je uhapšen u srijedu, 10. oktobra jer je prema navodima optužbe u aprilu ove godine ubio Sayaku Nishizawa dajući joj 21 tabletu za spavanje, objasnio je policijski zvaničnik Kanagawa, a prenosi novinska agencija Kyoodo.

U optužnici protiv Saitoa navodi se da mu je Sayaku platila 1.700 dolara da je ubije dajući joj tablete za spavanje, a upoznala ga je preko njegove web stranice za samoubistva putem koje je nudio savjete i pomoć prilikom samoubistva za određenu cijenu.

Beživotno tijelo mlade žene pronašao je njen otac 16. aprila ove godine u njenom stanu. Istraga o ovom slučaju počela je nakon što je policija ustanovila da se ne radi o samoubistvu jer je iz stana ubijene nedostajao ključ od njenog automobila i nešto novca.

Osumnjičeni je nakon hapšenja kazao da ga je žena "molila“ da joj pomogne da "prebrodi proces umiranja“.

Stranicu za samoubistva Saito je kreirao prošle godine, a na njoj je postavljao savjete o najboljim metodama i načinima za samoubistvo. Prema navodima lokalnih medija, Sayaku je na toj stranici napisala: "Ja želim da umrem, ali ne znam kako?“. Na ovaj upit Saito joj je odmah odgovorio: "Dat ću ti tablete za spavanje. Ja ću ti pomoći.“