Tehnologija
0

Uhapšen jedan od najplodonosnijih spamera

Sarajevo-x.com
Američka federalna policija uhapsila 27-godišnjeg Roberta Alana Solowayja, za kojeg se vjeruje kako je jedan od najplodonosnijih spamera na svijetu. Stručnjaci tvrde da će ovim hapšenjem korisnici Interneta širom svijeta osjetiti pad količina spama u svojim inboxima.

Soloway je optužen da je koristio mrežu "zombi računara" za slanje desetine miliona spam mailova.

"On je jedan od deset najgorih spamera na svijetu", izjavio je Tim Cranton, advokat Microsofta i jedan od direktora kompanije "Worldwide Internet Safety Programs". "On je bio veliki problem našim korisnicima. Ovo je veoma uspješan dan", dodao je Cranton.

Istražni sud je sastavio optužnicu protiv Solowayja koja broji 35 tačaka. Između ostalog, optužen je za e-mail prevaru, krađu identiteta i pranje novca.

Soloway se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, nakon što je sudac odlučio da, iako mu je vlada zaplijenila četiri bankovna računa, ima dovoljno sredstava da plati vlastitog advokata.

Solowayja uživao u raskošnom apartmanu, vozio skupog mercedesa. Tužilaštvo sada od njega traži da preda 773 hiljada dolara koje je zaradio baveći se svojim ilegalnim poslom.