Tehnologija
40

Ugašen isoHunt, industriji zabave mora isplatiti 110 miliona dolara

Klix.ba
Nakon više od decenije pomaganja u pretraživanju BitTorrent fajlova i izbjegavanja plaćanja autorskih prava, čuvena stranica za razmjenu podataka isoHunt pristala je obustaviti sve svoje međunarodne operacije, a industriji zabave isplatiti 110 miliona dolara.

Kanađanin Gary Fung, osnivač stranice, okončao je dugu pravnu bitku sa Filmskom asocijacijom Amerika (MPAA). Sud je ranije presudio da je Fung odgovoran za narušavanje autorskih prava, a saslušanje porote, koje će se održati 5. novembra, trebalo bi odrediti kaznu.

IsoHunt nije sadržavao podatke koji podliježu autorskim pravima, ali je radio kao pretraživač koji je korisnike usmjeravao na piratizirane videoigre, muziku, filmove i softver. Također se zatvaraju i Fungove stranice TorrenTBox i Podtropolis.

MPAA je upozorila da će njeni advokati na federalnom sudu tražiti odštetu od 600 miliona dolara. Smatra se da stranica ima 44,2 miliona korisnika i najmanje 13,7 miliona aktivnih torrenata.

"Današnja nagodba je veliki korak ka shvatanju enormnog potencijala interneta kao platforme za legalnu trgovinu i inovaciju. Također šalje snažnu poruku onima koji posluju zahvaljujući ohrabrivanju, omogućavanju i pomaganju drugima u kršenju autorskih prava, da su i oni sami prijestupnici i da će se smatrati odgovornim za svoje postupke", rekao je Chris Dodd, predsjednik MPAA.

Fungova odbrana držala se opravdanja da on nije znao ništa o kršenju autorskih prava na njegovoj stranici te da su milioni korisnika postavljali različite materijale, a da je on, po zahtjevu, uklanjao takve materijale.

Sudija je presudio kako je Fung itekako bio upoznat sa takvim sadržajima te da je čak i promovisao pristup popularnim filmovima i TV programima, kako bi još više zaradio. Sud je također ukazao kako je isoHunt reklamirao listu od 20 najprofitabilnijih filmova u američkim kinima ukazujući na korisnike koji su dijelili te fajlove.

IsoHunt je najnovija žrtva u nizu tužbi koje MPAA, zajedno sa kolegama iz muzičke industrije (RIAA), podnosi protiv ovakvih stranica. Do sada su na ovaj način ugašeni Napster, Grokster, KaZaa i Limewire, dok se bitka protiv The Pirate Bayja i dalje vodi.

"Tužno je vidjeti odlazak moje bebe, ali žestoko sam se borio sve do samog kraja. Deset i po godina isoHunta bilo je dugo putovanje po bilo kakvoj poslovnoj definiciji, odnosno zauvijek iz perspektive internet startupa. Počelo je kao hobi tokom studija, da bi postalo mnogo više od toga. Ipak, došlo je vrijeme da se krene sa novim softverskim idejama i projektima", napisao je Fung na svom blogu.