Prilagođen pametnim mobitelima
19

FOTO+VIDEO / Ubuntu kao konkurencija Androidu na tržištu mobitela

Klix.ba
Operativni sistem Ubuntu PC je prilagođen pametnim mobitelima te predstavlja alternativu Googleovom Androidu.

Softver baziran na Linuxu će omogućiti korisnicima da na svojim mobitelima koriste aplikacije namijenjene kompjuterima. Mobilni uređaji sa ovim operativnim sistemom će se moći koristiti i kao kompjuteri ukoliko se spoje na monitor.

Ubuntu će biti dostupan za preuzimanje sljedećeg mjeseca, kao fajl koji se može preuzeti na Samsungov Galaxy Nexus kao zamjena za Android.

Ubuntu radi sa drugim proizvođačima kako bi se na tržištu već sljedeće godine našli uređaji sa instaliranim operativnim sistemom.

Ubuntu može pokrenuti web-aplikacije u široko prihvaćenom HTML5 jeziku, kao i aplikacije kao što su Facebook, Google Maps, Twitter, Gmail i Spotify, koje su dostupne putem Ubuntuove web-aplikacije APIs.

Platforma uključuje i sve mogućnosti koje očekujete da ima jedan mobitel, telefoniranje, govornu poštu, SMS, MMS, e-mail, surfanje internetom, fotografisanje, muziku i video.

Ubuntu za sada ima oko 45.000 aplikacija te na tom polju zaostaje za Androidom.

Softver omogućava i navigaciju putem head-up (HUD) opcije. Na taj način korisnici mogu pristupiti tekstualnim ili glasovnim komandama za aktiviranje programa ili pretraživanja umjesto klikova kroz izbornike.

Mobiteli sa Ubuntuoom će biti predstavljeni na Consumer Electronic Showu u Las Vegasu sljedeće sedmice. Bit će dostavljen i proizvođačima koji će moći kreirati vlastite aplikacije. Fajl za Galaxy Nexus će biti dostupan za preuzimanje u februaru.

Procjenjuje se da više od 20 miliona kompjutera koristi Ubuntu koji je baziran na Linux Kernelu, koji omogućava zajednički rad softvera i hardvera.