Tvrdnje analitičara
0

U septembru stižu dva nova modela iPhonea

Sarajevo-x.com
Prema tvrdnjama analitičara, kompanija Apple će u septembru predstaviti ne jedan, nego dva modela svog popularnog iPhonea.

Već neko vrijeme postoje špekulacije da će kompanija Apple u septembru na tržište plasirati svoj iPhone 5, ili da će predstaviti blago poboljšanu verziju iPhonea 4. Zvaničnik Deutche Banka, Chris Whitmore, tvrdi da kompanija Apple planira i jedno i drugo.

Još uvijek nije jasno kakve dokaze Whitmore ima za svoje tvrdnje ali piše kako je ovo "pravo vrijeme da Apple agresivno uđe na tržište srednjeg reda pametnih telefona u trenutku kada su kompanije Nokia i RIMM u velikim problemima".

Whitmore je rekao da će jeftiniji od dva pomenuta mobitela, a to je iPhone 4S, koštati oko 350 dolara, te da će vjerovatno biti namijenjen pre-paid korisnicima.

Druga analitičarka iz kompanije Morgan Stanley, Katy Huberty, predviđa da će kompanija Apple predstaviti samo novu generaciju iPhonea ove godine, te da će proizvodnja ovog uređaja početi sredinom ili krajem augusta.

Hubertyjeva, koja se nedavno vratila sa Tajvana gdje se proizvodi većina Appleove opreme, rekla je da će prodaja iPhonea 5 započeti u septembru.

Tokom posljednjih godina je kompanija Apple predstavljala svoje uređaje na Sajmu svjetskih proizvođača u junu. No, sada je sva pažnja usmjerena na septembar, kada kompanija Apple tradicionalno predstavlja svoje iPode.

Nova generacija iPhonea će imati poboljšani procesor A5 koji pokreće iPad 2, a možda i bolju kameru. Mogao bi imati i mnogo drugačiji izgled u odnosu na svog prethodnika i sadržavati NFC čip za plaćanjem putem mobilnih telefona, objavio je britanski Telegraph.