Tehnologija
5

U potragu za zlatom pomoću Google Eartha

Klix.ba
Pustinja Gibson
Pustinja Gibson
Istraživači su krenuli u potragu za australskim "El Doradom", nakon što su pomoću Google Eartha izdvojili područje na kojem misle da se nalazi. Mitski zlatni greben navodno je pronašao jedan od kopača zlata 1911. godine.

Istraživači iz Tamwortha (New South Wales) do sada su pet puta putovali u oblast na granici Zapadne Australije i Sjeverne teritorije, gdje je greben, navodno, pronađen.

Kopač Harold Bell Lasseter 1929. godine ispričao je kako je 18 godina ranije pronašao greben zakopan ispod pješčanih brda u australskoj pustinji Gibson.

Investitori iz Sydneyja izdvojili su sredstva, ali su Lassetera u pustinji napustili i pratioci i kamere te je preminuo od gladi i iscrpljenosti.

Njegov dnevnik pronađen je u pećini u Petermann Rangesu, a u narednih nekoliko godina više ekspedicija je bezuspješno pokušavalo pronaći zlato.

Osam decenija kasnije, priča o zlatnom grebenu i dalje privlači istraživače i avanturiste. Jeff Harris i Brendan Elliott žele da ga pronađu još od svog najranijeg djetinjstva. Pretražili su Lasseterov dnevnik te skice iz njega uporedili sa fotografijama tla na Google Earthu.

"Pratio sam svaku oznaku koju je ostavio u dnevniku. Svaku skicu iz njega, ja sam pronašao na Google Earth. Izludio sam svoju suprugu", rekao je Harris.

Godinu dana kasnije, pronašao je veliku kvarcnu žilu. Kvarc često ukazuje na prisustvo zlata. Od tada je pet puta odlazio u ovu oblast, uvjeren da je pronašao greben.

Nova ekspedicija trebala bi krenuti za nekoliko mjeseci, uprkos sumnjama vlade, lokalnog stanovništva i rudarskih kompanija.

"Nismo ga još pronašli, ali smo sigurni da tu ima zlata. Nemamo nikakvu podršku. Idem samo ja sa osam ili devet prijatelja", navodi Harris.

Lasseterov sin Bob (88) putovao je u ovu oblast više od 10 puta, tražeći očeve oznake, i čvrsto vjeruje da zlato postoji.

"Pronašao sam pećinu u kojoj je proveo blizu mjesec dana i pješčano brdo, gdje su kamile bile svezane. Volio bih da neko pronađe ovo zlato, prije nego umrem", rekao je mlađi Lasseter.