Tehnologija
3

U londonskom pubu moguće je platiti i virtuelnom valutom

Klix.ba
Pembury Tavern u istočnom dijelu Londona prvi je ugostiteljski objekt na svijetu u kojem je omogućeno plaćanje digitalnom valutom Bitcoin. Ubrzo su mu se pridružili i bratski pubovi u Cambridgeu, Norwichu i Peterboroughu.

Bitcoin je vrsta valute koju je moguće kupiti i prodati na peer-to-peer mrežama, neovisno o bilo kakvoj centralnoj kontroli, a postala je veoma popularna samim svojim pojavljivanjem 2008. godine. Stephen Early, osnivač ove grupe pubova, kupio je nekoliko Bitcoina 2011. godine, a zatim ih je "stavio u ladicu i zaboravio na njih", piše Guardian.

Ubrzo su Bitcoini vrijedili 20 puta više nego što je on platio za njih te je odlučio da pokuša ugostiti i druge vlasnike Bitcoina u svom lokalu.

Early, nekadašnji kompjuteraš, otvorio je u svojim pubovima mogućnost plaćanjima Bitcoinima, što je i registrovao u bazi podataka trgovaca Bitcoinima.

Oni koji žele platiti Bitcoinima, mogu to učiniti brzo i jednostavno. Osoblje pritisne dva dugmeta na pultu kako bi se pojavio QR code, a mušterija skenira kod pomoću aplikacije na svom smartphoneu ili računaru te potvrdi uplatu.

Early navodi kako je do sada zaradio blizu 800 funti u Bitcoinima i priznaje kako je to mnogo više nego što je očekivao.

"Zaista nisam očekivao toliki val entuzijazma, ljudi neprekidno dolaze kako bi isprobali ovu vrstu plaćanja", rekao je Early.

Pembury Tavern je prvi ugostiteljski objekt na svijetu u kojem je moguće platiti Bitcoinima, a već su i neke firme visokog profila omogućile plaćanje ovom valutom.