UN-ovi podaci
0

U Indiji više mobilnih telefona nego toaleta

FENA
Istraživanje Ujedinjenih nacija (UN) radi pronalaženja načina za poboljšanje sanitarnih infrastruktura u svijetu, pokazalo je da Indijci raspolažu sa više mobilnih telefona nego toaleta.

U Indiji koja broji 1,2 milijarde stanovnika, mobilni telefon s pretplatom ima 563,73 miliona ljudi, dok svega 366 miliona Indijaca ima pristup toaletima. To znači da samo 31 posto stanovništva ima pristup sanitarijama dostojnim tog imena.

Studiju je 2008. godine objavila jedna lokalna agencija za istraživanje i obrazovanje koja sarađuje s UNESCO-om i UN-om.

"Tragična je ironija da u Indiji, zemlji koja je danas dovoljno bogata da gotovo polovina stanovništva ima mobilini telefon, više od polovine nema dostojan i neophodan toalet, rekao je direktor agencije", ističući njihovu važnost za javno zdravlje.

Istraživanje ukazuje da bi se investicije u izgradnju toaleta (300 dolara) višestruko vratile kroz dobit koja bi se ostvarila kroz uštede, prije svega, u zdravstvu i borbi protiv siromaštva, odnosno da bi se na svaki uloženi dolar društvu vratilo 34 dolara, prenose u petak mediji.