Istraživanje IDC Adriaticsa
0

U BiH raste tržište IT usluga

Sarajevo-x.com
Tržište IT usluga u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Kosovu i Makedoniji poraslo je za 20,5 posto u 2008. godini, izvještaj je agencije IDC Adriatics.

Hrvatska je najveće tržište sa 40 posto od ukupne potrošnje, zatim Slovenija sa 39 posto, Srbija sa 14 posto, a zatim slijede BIH, Makedonija, Albanija, Kosovo i Crna gora koje čine 11 posto potrošnje IT usluga.

Usluge integracije sistema su bile najtraženije u 2008. godini, a zatim hardverska podrška i instalacije.

"Većina bivših jugoslovenskih zemalja je počela osjećati utjecaj globalne krize u zadnjem kvartalu 2008. godine. U 2009. godini većina zemalja regije doživjela je pad BDP-a, industrijske proizvodnje, smanjio se izvoz, te je došlo do pada zaposlenosti. Kriza ostavlja utjecaj na svim tržištima“ kazao je Dalibor Suboticanec, viši analitičar u kompaniji IDC Adriatics koja je i provela istraživanje.

"Konkurentski pritisci, usklađenost propisa, modernizacija i prilagodba ICT infrastrukture prema standardima Evropske unije, poboljšanje javnih službi kroz implementaciju različitih IT rješenja, prilagođavanje informacijskih sistema vezanih za akvizicije i automatizacija poslovnih procesa su stvari koje su vodile da je na tržištu traženije usluge integracije sistema, a umanjena potražnja za osnovnim uslugama kao što su podrška i instalacija", naveo je Suboticanec.

IDC očekuje da će u jadranskoj regiji IT tržište nastaviti rasti tokom narednih pet godina, te doseći godišnju stopu rasta od 6,3 posto kako bi se do 2013. godine ostvario iznos od 1,44 milijarde dolara.