Tehnologija
0

U BiH obilježen Svjetski dan telekomunikacija

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Vanjskotrgovinska komora BiH i Bosanskohercegovačko udruženje za telekomunikacije BHTEL organizirali su u četvrtak u Sarajevu obilježavanje Svjetskog dana telekomunikacija.

Poruka je generalnog sekretara Međunarodne unije telekomunikacija (ITU) Hamadouna Touréa da Svjetski dan telekomunikacija ove godine bude u znaku povezivanja mladih i jačanja njihovih mogućnosti u domenu informatičko-komunikacijskih tehnologija.

Predstavnici bh. udruženja telekomunikacija, nadležnih organa vlasti, telekom operatera i firmi iz ove branše akcentirali su edukaciju mladih posebno u oblasti informatičko komunikacijskih tehnologija i učenje na daljinu.

Ministar komunikacija i transporta BiH Božo Ljubić izjavio je da BiH slijedi Evropu i svijet u razvoju informacijskih tehnologija i uopće infomacijskog društva, ali u nekim segmentima još značajno zaostaje.

"U prvom redu to je prodiranje fiksne i mobilne telefonije, te određeni zaostatak u elektronskim medijima, prije svega digitalizacije televizije, ali imamo planove i projekte koji nas trebaju najkasnije za tri godine dovesti u rang s ostalim državama u okruženju i u Evropi", kazao je Ljubić novinarima.

On je izdvojio projekte elektronske uprave, univerzitetske, te srednjoškolske informatičke mreže i veliki projekt izgradnje infrastrukture za ukupnu informatizaciju u svim sektorima.

Ministarstvo komunikacija i transporta u segmentu mobilne telefonije ove godine radi na projektu koji se tiče određivanja cijene i dodjele licence za G-3 ili popularno treće genaracije mobilne telefonije gdje BiH ustvari najviše zaostaje za okruženjem.

"Telekomi su spremni, vlada je spremna, studije su urađene, odredili smo cijenu licence 3-G mobilnog sistema i na Vijeću ministra će se uskoro naći ovaj projekt", kazao je Ljubić napomenuvši da će konačnu cijenu licence odrediti Vijeće ministra.

Ljubić smatra da je za BiH od najvećeg interesa razvoj telekomunikacijske infrastruktre i da u privatizaciju ne treba žuriti jer je pitanje koliko bi neki budući vlasnik bio zainteresiran da razvije infrastrukturu u BiH i nadoknadi zaostatak.

Predsjednik BHTEL-a Himzo Bajrić podsjetio je da je BiH u relativno kratkom periodu, za 12 godina uspjela obnoviti ratom razrušeni sistem, ali da je još u zaostatku nekih četiri do pet godina.

"U narednom periodu je bitno da taj korak zadržimo i da se za razvoj ovog sektora osiguraju novac i kadrovi jer je to tehnologija mladih koji korste najnaprednije usluge i potrebno im je osigurati da budu jednaki sa svojim vršanjcima u svijetu", kazao je Bajrić.