Festival nauke
1

U Banjoj Luci predstavljen humanoidni robot Nao

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić otvorio je danas u Banjoj Luci drugi Festival nauke, koji je organizoavan da bi se osnovcima, srednjoškolcima i drugim posjetiocima približilo ono što sto se dešava u nauci, istraživanju, inovatorstvu.

Komić je nakon otvaranja Festivala nauke novinarima rekao da je namjera Ministarstva da se ovim festivalom podstakne i zainteresuje mašta posjetilaca, te motiviše istaživački rad učenika osnovnih i srednjih škola Republike Srpske.

"Nauka je jedan od osnovnih pokretača razvoja i u društvu joj treba obezbijediti mjesto koje zaslužuje", poručio je Komić.

Prema njegovim riječima, Vlada RS i Ministarstvo nauke i tehnologije opredijeljeni su za naučno–tehnološki razvoj, te koriste maksimalne mogućnosti, s obzirom na raspoloživa sredstva.

"Znanje je izuzetno značajan resurs RS i s obzirom na njene potencijale možemo uraditi daleko više", smatra Komić.

On je dodao da će se učenici osnovnih i srednjih škola Republike Srpske, koji posjete Festival nauke uvjeriti da se zaista naukom može doći do mašte, što je i moto festivala, što znači da maštu o boljem sutra uz pomoć nauke, istraživanja i inovativnosti mogu i dostići.

Predstavnik Instituta "Mihajlo Pupin" iz Beograda Svemir Popić rekao je da će ovom prilikom Institut predstaviti dva napredna robota, koji će sigurno probuditi ideje kod mladih posjetilaca Festivala i motivisati ih da istraju u svom istraživačkom radu.

"Predstavit ćemo humanoidni robot Nao, te robotizovano vozilo Rover čija je namjena da se koristi u istraživanju po neravnom terenu i između prepreka tako da može obavljati opasne i delikatne poslove bez prisustva čovjeka“, dodao je Popić.

Program ovogodišnjeg Festivala nauke provest će posjetioce putem od plazmolize do humanoidnog robota. Centar za promociju nauke iz Beograda, Institut "Mihajlo Pupin" Beograd, Savez inovatora Republike Srpske i brojne visokoškolske ustanove iz Republike Srpske predstavit će se sa svojim demonstracijama.

Posjetioci Festivala nauke u naredna dva dana, osim Nao robota i robootizovanog vozila Rover, bit će u prilici da vide Van de Grafov generator, Teslin transformator, klupu Žukovskog, influentnu mašinu, magnetizam i njegova svojstva, vakuum pumpu.

U okviru Festivala nauke sutra i u petak, 9. novembra, od 16.00 do 19.00 sati u Vijećnici Banskog dvora bit će održana naučno-popularna predavanja, dok će u četvrtak u Tržnom centru "Merkator" biti upriličeno "Pet minuta sa naučnikom".

Festival nauke bit će završen 9. novembra u 19.00 sati Svečanom akademijom u Koncertnoj dvorani Banskog dvora, kada će biti dodijeljene nagrade za najbolje studente istraživače, najbolju naučnu knjigu, najbolji naučni časopis i najbolju naučnoistraživačku organizaciju.