Tweet kao rezultat pretrage
0

Twitter pregovara sa Googleom i Microsoftom

Sarajevo-x.com
Twitter je u poodmaklim pregovorima sa Googleom i Microsoftom oko licenciranja podataka sa te popularne društvene mreže koji će biti rezultati u pretraživačima ove dvije velike kompanije.

Dogovor između kompanija učinio bi da se poruke postavljene na Twitter odmah pojavljuju i kao rezultati pretrage u realnom vremenu na oba Microsoftova pretraživača, Bingu i Googleu, prenosi Telegraph.

Twitter je saopštio da vodi odvojene pregovore sa Googleom i Microsoftom o načinu na koji će se tweetovi ugraditi u njihove pretraživače.

Takozvani pretraživači u realnom vremenu su novo bojno polje u svijetu internet pretraživanja sa korisnicima koji putem servisa poput Twittera pokušavaju pronaći aktuelne teme i vijesti u svakom datom trenutku.

Ni Google ni Microsoft nisu komentirali ove glasine.

"Ovo bi mogao biti način da Twitter zaradi nešto novca i to ne malo. Ovo znači stvaranje poslovnog modela za Twitter ili barem početak nečega takvog", rekao je Dab Olds, analitičar Gabriel Consultinga.

Twitter, koji ima milione korisnika širom svijeta, pokušava naći način da zarađuje novac direktno od korisnika, Nedavno je vrijednost kompanije porasla za 100 miliona dolara, čime je vrijednost dostigla više od jedne milijarde dolara.