Tehnologija
0

Tvorac iPoda osmislio pametni termostat

SRNA
Tvorac muzičkog playera iPod Tony Fadell napravio je pametni termostat, koji usklađuje temperaturu u kući sa aktivnostima stanara i vremenskim prilikama.

Fadell je neočekivano napustio kompaniju Apple 2008. godine, nakon što je godinama bio na čelu njenog muzičkog odjeljenja. Magazin Fortune prognozirao je da će on jednog dana zamijeniti bivšeg direktora Applea Stevea Jobsa.

     Fadell je sada napravio kućni aparat koji podešava temperaturu u objektima u skladu sa prisustvom ljudi i njihovim navikama. Uređaj je sposoban da "nauči" obrasce grijanja stambenog prostora i da ih optimizuje, u zavisnosti od vremenskih prilika.

   Fadell tvrdi da pametni termostat u prosječnom domaćinstvu može da umanji potrošnju energije za 20 do 30 posto. Uređaj koji košta 249 dolara moguće je kontrolisati putem aplikacije za pametne telefone.

   Cijena novog aparata veća je oko 15 puta od običnog termostata koji se prodaje u SAD, prenosi BBC.

   Pametni termostat ima ugrađen senzor pokreta, putem kojeg utvrđuje da li su stanari kod kuće. Ako je stan prazan, on automatski smanjuje jačinu grijanja ili rad klima uređaja.

   Temperaturu kod kuće moguće je regulisati i daljinskom komandom sa kompjutera ili mobilnog telefona.
   Pametni termostat je jedan iz sve veće serije "inteligentnih" kućanskih aparata, koji se povezuju na internet i mogu da ostvare kontakt sa ljudima i međusobno.

   Pametna kućna brojila i napredni sistemi električnih instalacija su najpoznatiji proizvodi ove vrste, ali kompanije eksperimetišu i sa pametnim parking mjestima i sistemimima za označavanje proizvoda u radnjama.