Istraživanje
0

TV najčešće gledaju nesretne osobe

Sarajevo-x.com
Nesretne i nezadovoljne osobe mnogo češće sjede ispred TV ekrana nego što to čine ljudi koji imaju sretan i ispunjen život, otkrili su američki istraživači.

Prema rezultatima istraživanja, koje su sproveli John Robinson i Steven Martin sa Univerziteta u Marylandu, sretne osobe su mnogo društvenije, često čitaju novine i magazine, veoma često upražnjavaju seks, ali i rijetko gledaju televiziju.

S druge strane, osobe koje ne uživaju u životu čak 30 posto više vremena provode na svom kauču, a ispred TV ekrana, u poređenju sa "sretnicima", zaključili su američki naučnici nakon što su analizirali društvene navike 30.000 osoba u periodu između 1975. i 2006. godine.

Novo otkriće djeluje zbunjujuće s obzirom da su ranije studije pokazale kako vrijeme za gledanje televizije predstavlja vrhunac i glavni dio dana jedne osobe.

"Proturječni podaci sugerišu da TV može ponuditi gledateljima kratkotrajno zadovoljstvo, ali na uštrb dugoročnog nezadovoljstva. Ono što gledatelji izgleda poručuju jeste da, iako je praćenje televizijskih sadržaja, općenito govoreći, gubitak vremena i nimalo ispunjavajuća aktivnost, emisije i serije koje sam večeras pogledao bile su odlične", prokomentarisao je profesor Robinson za američke medije.

Stručnjaci vjeruju da mnoge osobe posmatraju televiziju kao nešto privlačno čime se mogu pozabaviti, s obzirom da gledatelji ne moraju nigdje ići, planirati unaprijed, trošiti novac ili trošiti energiju kako bi mogli uživati u različitim emisijama, serijama i filmovima koji se svakodnevno prikazuju na bezbroj TV kanala. Ali ono što ne znaju sigurno jeste da li televizija zapravo čini ljude nesretnim.

Televizija se, prema mišljenju američkih sociologa, može posmatrati kao nešto što odvlači ljude od učestvovanja u nekim mnogo korisnijim aktivnostima ili kao "utočište za nesretne osobe". Profesor Martin tako upoređuje kompulsivno gledanje televizije s ovisnošću o drogama. "Aktivnosti koje vode ka ovisnostima izazivaju trenutno zadovoljstvo, ali i dugoročnu nesreću i kajanje", ističe Martin.