Inovativna QD tehnologija
0

TV koji je moguće smotati bi uskoro mogao postati realnost

Sarajevo-x.com
Samsungov savitljivi OLED ekran
Samsungov savitljivi OLED ekran
Televizori sa radnim ekranom koje je moguće smotati i staviti u džep bi uskoro mogli postati realnost zahvaljujući potpuno novoj tehnologiji nazvanoj QD.

Tehnologiju QD je razvio tim britanskih naučnika, a poznata je i kao "kvantumska tačka". Može se koristiti za pravljenje ultratankih televizora.

Kompanije poput Samsunga već rade na savitljivim OLED ekranima, ali QD ekrani će biti još tanji i savitljiviji.

Tehnologiju QD čine čestice koje emituju svjetlost. Čak 100.000 puta su tanje od vlasi ljudske kose. One će biti ugrađene u fleksibilnu plastiku koju će biti moguće saviti, čak i ako se radi o velikim ekranima.

Zbog izuzetno male veličine kvantumskih tačaka proizvođač može odrediti talasnu dužinu emisije, nakon čega se određuje boja svjetlosti koju ljudsko oko može vidjeti.

Kao rezultat toga, tačke se mogu modificirati tokom produkcije tako da emituju bilo koju boju. Naučnici iz Manchestera rade sa velikim azijskim kompanijama, a prvi televizori sa novom tehnologijom se očekuju u prodavnicama do kraja sljedeće godine.

Savitljivi ekrani će se pojaviti na tržištu u sljedeće tri godine. Zvaničnici kompanije ne žele otkriti s kim surađuju, ali se vjeruje da su to kompanije Sony, Sharp, Samsung i LG.

Aktuelni televizori imaju LCD (liquid crystal display) ekrane koji sadrže diode koje emituju svjetlost (LED). Njihov ekran je debeo samo nekoliko milimetara.

Korištenjem QD tehnologije će televizori postati lakši i tanji nego ikad prije.

Kompanija Nanoco, koja razvija QD tehnologiju, vjerovatno će početi proizvodnju manjih uređaja, piše Daily Mail.