Tehnologija
0

Tužba protiv MySpacea zbog online predatora

Sarajevo-x.com
Četiri porodice su podnijele tužbe protiv kompanije News Corp. nakon što su njihove maloljetne kćeri seksualno zlostavljale odrasle osobe koje su upoznale preko online društvene mreže MySpace, koja je u vlasništvu ove korporacije.

Odvjetničke firme Barry & Loewy LLP iz Austina i Arnold & Itkin iz Houstona saopćile su da su američke porodice, u srijedu na sudu u Los Angelesu, podnijele pojedinačne tužbe zbog nemara, nesmotrenosti, prevare i zanemarivanja pogrešnih prezentacija korisnika.

"Samtramo da je uprava MySpacea previše odugovlačila sa planovima uvođenja jačih sigurnosnih mjera koje bi značajnije povećale sigurnost maloljetnih korisnika", izjavio je Jason A. Itkin, iz firme Arnold & Itkin.

Jedna od podnositeljica tužbe je 15-godišnja djevojčica iz Teksasa, koju je 2006. godine namamio na sastanak, a zatim drogirao i zlostavljao odrasli korisnik MySpace-a, koji je već smješten u zatvor na 10 godina, nakon priznanja teškog zločina.

Ostale podnositeljice tužbe su 15- godišnjakinja iz Pennsylvanije, 14-godišnjakinja iz New Yorka, te sestre tinejdžerke iz Južne Karoline.

U junu prošle godine, jedna majka je tužila MySpace i News Corp. i zahtijevala 30 miliona odštete zbog seksualnog napada 19-godišnjeg korisnika na njenu 14-godišnju kći. Počinitelj je lagao da je senior u srednjoj školi kako bi zadobio povjerenje žrtve i njen telefonski broj.