Tehnologija
19

Turski tviteraši uspijevaju da doskoče zabrani vlade

Tanjug
Foto: EPA
Foto: EPA
Korisnici Twittera u Turskoj, uključujući i predsjednika države, pronašli su načine da doskoče zabrani koju je premijer Redžep Tajip Erdogan uveo na korištenje društvenih medijskih platformi i postigli novi rekord u broju postavljenih komentara.

Korisnici su najprije koristili servise za slanje SMS poruka ili prikrivali lokaciju svojih računara da bi ostavljali komentare na Twitteru, piše Guardian.

Vlasti su, međutim, kasnije proširile zabranu i na Sistem naziva internet domena kompanije Google, što je bio još jedan način za pristup Twitteru poslije zabrane, ali su domišljati korisnici i pored toga uspjeli da pronađu način da ostave komentare i podsmijevaju se vladi.

Neki turski informativni sajtovi čak su davali instrukcije "korak-po-korak", kako promijeniti sistem naziva internet domena (DNS).

Twitter je u Turskoj blokiran samo nekoliko sati pošto je premijer Erdogan zaprijetio da će "iskorijeniti" tu društvenu mrežu zbog toga što baca svjetlo na optužbe za korupciju u njegovom najužem krugu koje su se proteklih sedmica proširile po društvenim mrežama.

Turski telekomunikacioni regulator BTK saopštio je da je taj sajt blokiran, jer su se građani žalili da ta društvena medijska platforma krši privatnost.

Komesar Evropske unije za proširenje Štefan Fule izrazio je veliku zabrinutost zbog blokade Twittera u Turskoj, koja je uvedena u trenutku kada se turska vlada hvata ukoštac sa korupcijskim skandalom, desetak dana pred lokalne izbore u toj zemlji.

Protiv potpune zabrane Twittera oglasio se i predsjednik Turske Abdulah Gul, koji je poručio da je neprihvatljivo nametnuti potpunu zabranu društvenih medijskih platformi.

U poruci koju je objavio na svom nalogu na Twitteru, Gul je rekao da bi trebalo blokirati samo pojedine stranice na internetu ukoliko sud zaključi da je prekršeno pravo nekog pojedinca.

Turski predsjednik je, također, izrazio nadu da trenutna blokada Twittera u Turskoj neće potrajati dugo.