Tehnologija
1.4k

Turski inžinjeri napravili prvi "pravi" Transformer

Klix.ba
Čini se da Transformeri nisu samo dio fikcije, a njihovom prvom koraku ka stvarnosti možemo zahvaliti turskim inžinjerima iz kompanije Letrons.

Iako prvi Transformer ne može puno toga kao što je, recimo, hodati, letjeti, boriti se sa Deseptikonima ili čak govoriti, turska verzija možda najpoznatijih robota fikcije zasigurno ostavlja impresivan dojam.

Koristeći pravi automobil, u ovom slučaju BMW, inžinjeri iz Letronsa uspjeli su kreirati Antimona – svog prvog robota koji se pojavljuje kroz transformaciju vozila, baš kao što to čine Transformeri.

Antimon se budi pomoću daljinskog upravljača, a kreatori poručuju da bi mogao i prohodati, ali da im za takav podvih nedostaju finansijska sredstva. Automobil se zasad ne može koristiti u saobraćaju jer je motor odstranjen, ali ljudi iz Letronsa imaju u vidu ubacivanje električnog motora koji bi pokretao vozilo.

Antimon je građen osam mjeseci zahvaljujući sposobnosti 16 inžinjera i pomoćnika. Turska kompanija planira prodavati ove skupe igračke, a cijena zasada nije poznata. U planu je izgradnja još nekoliko modela robota.