Tehnologija
0

Turska blokirala rad web sajta Slide

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Turska vlada je blokirala pristup Slide Inc i njihovoj popularnoj multimedijalnoj web stranici na kojoj korisnici mogu postavljati slike i priče jer, kako se kaže u odluci suda, one vrijeđaju osnivača turske republike, piše Reuters.

Slide je jedan od web servisa koji radi na principu YouTube-a, Facebook-a i MySpace-a - stranica koje su zabranjene u Turskoj, Pakistanu, Tajlandu i Kini jer nude usluge koje se krše sa zakonima ovih država.

Turski zakon zabranjuje vrijeđanje osjećaja pripadnosti turskoj državi kao i vrijeđanje Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne Turske. Poznati autori, akademici i političari suočavali su se sa progonima iz države pod ovim optužbama.

John Duncan, genaralni savjetnik Slide Inc, izjavio je da kompanija još od februara prima pritužbe od korisnika širom Turske zbog odluke suda da turski telekom kao državni internetski provajder blokira rad Slide-ove web stranice.

Slide-ovi uposlenici tvrde da nikad nisu dobili formalno obavještenje o blokiranju rada. Takođe tvrde da nisu prepoznali uvrjedljiv materijal zbog kojeg je turski telekom odluku suda sproveo u djelo.

"Nije mi u potpunosti jasno o čemu se ovdje radi. Mi podržavamo slobodu govora, ali takođe osporavamo uvrjedljivi materijal. Lako bismo ovo riješili kad bismo znali koji elementi su isprovocirali akciju blokiranja našeg rada." izjavio je Duncan.

Zasad kompanija radi na pronalasku drugog načina na koji će turski korisnici moći pristupiti ovoj web stranici. Slide je imao oko 150 miliona korisnika širom svijeta u januaru, prema procjeni comStore istraživačke kompanije.