Tehnologija
0

Treninzi za bloggere

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Agent za poslove s nekretninama Lucas Lechuga iz Miamija počeo je pisati blog i tako širiti svoja znanja o lokalnom tržištu. Međutim, nije sve išlo lako.

Trgovac Gary Millite registrovao je Internet domenu prije osam godina i toliko je zabrinut za granice unutar kojih je legalno pisati online da još nije pokrenuo svoju stranicu.

Blogovi pomažu ljudima da saznaju informacije koje ne mogu naći u vijestima. Često mediji ne mogu ili ne žele pisati o ovim pitanjima. Ali, na drugoj strani, mnogi bloggeri se pretvaraju u profesionalne novinare koji u toku svog pisanja susreću sa dilemom: koliko je dozvoljeno pisati o ovome? Šta je razlika između mišljenja i vijesti?

Veliki broj osoba koje bi željele biti reporteri uče o osnovama novinarskog zanata na treninzima koje nudi Society of Professional Journalists u Chicagu. Ova grupa planira slične seminare održati u Greensborou, New Yorku i Los Angelesu, javlja AP.

"Mislim da se ovako krećemo prema jednom nivou između amatera i profesionalaca," kaže jedan od polaznika kursa.

Bloggeri učestvuju u izvještavanju o filmu o ubistvu Johna F. Kennedyja, uraganu Katrina iz 2005. i cunamiju u Aziji iz 2004, kažu predavači.

"Svi naši članovi imaju aspiracije prema žurnalizmu. Stigli su na pola puta, a mi smo tu da ih 'gurnemo' kako bi savladali sve potrebno," stav je Udruženja.

MJ Tam bloggerka koja piše o majčinstvu već osam godina planira upisati ovaj kurs u Chicagu.

"Želim biti sigurna da sve radim kako treba," kaže ona. "Koliko daleko smijem ići u kritikama? Šta se smatra klevetom? Trebaju mi ove osnove."