Tehnologija
175

Trebate razgovor sa psihologom ili psihoterapeutom? Ne brinite, postoji aplikacija i za to

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Novo doba - nova dostignuća. Ukoliko vam je potrebna psihološka pomoć u vezi nekog problema, sad je možete dobiti i iz udobnosti vlastitog doma.

Talkspace je web i mobilna aplikacija koja svojim korisnicima omogućava profesionalnu psihološku pomoć kroz savjete stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja.

Najmanje 20 posto populacije će u određenim periodima života iskusiti neku vrstu mentalnih poteškoća, no za razliku od fizičkih boljki, većina njih će proći neprimjećeno i osoba uglavnom neće potražiti pomoć. Razlozi za to su uglavnom ili financijske prirode ili strah od stigme koja prati osobe sa bilo kojom vrstom psiholoških poteškoća.

Novi, inovativni odgovor stiže u prilično neobičnoj, no razumljivoj formi za moderno društvo u kojem živimo - aplikaciji po imenu Talkspace.

Dostupna za iOS i Android uređaje, aplikacija pruža usluge svima, a uz sedmičnu pretplatu, korisnici imaju neograničen pristup i broj pitanja koja mogu postaviti "online terapeutima", te uživati privatnost i zaštićenost svojih podataka.

Talkspace također pruža dva servisa - videoterapiju i besplatne forume koje vode stručnjaci, a zajednica broji preko 70.000 ljudi koji diskutuju o brojnim životnim temama, od roditeljstva, preko ljubavnih i partnerskih veza, pa do nošenja sa stresom ili gubitkom voljenih osoba.