Koristan izum
0

Torba koja puni baterije mobitela

Sarajevo-x.com
Nakon dana provedenog na poslu, iritantni 'beep' mobitela obično znači da je baterija prazna. Ali novim izumom i taj problem je riješen.

Zahvaljujući novoj elektronskoj spravi u obliku ženske tašne omogućeno je punjenje baterije dok se telefon nalazi u torbi. Dakle, USB-om priključite svoju omiljenu spravicu na ovu moćnu torbu i njen solarni kolektor odradi posao punjenja baš kao da ste mobitel priključili u utičnicu.

Ekološki osvješteni modni dizajneri oduševljeni su izumom 29-ogodišnjeg Joeja Hyneka, studenta mašinstva koji o ovoj korisnoj spravi kaže:

"Počinje raditi svaki put kad njegov korisnik izađe vani. Ljudi su veoma uzbuđeni jer je to ekološki produkt koji omogućava punjenje telefona i iPoda."

Da bi napunila bateriju mobitela, ova crna pravougaona torbica treba dva sata biti izložena suncu, a preko svojih solarnih panela pretvara sunčevu svjetlost u električnu energiju, piše Daily Mail.

Dvije baterije sakrivene u torbi povezuju se USB portom sa aparatom koji želite napuniti, bilo da je to mobitel, BlackBerry, fotoaparat, iPod ili neka druga sprava.

Hynek koji je spravu osmislio prije tri godine učestvovao je na takmičenju na Iowa State Universityju u SAD-u i pojasnio da se torba može izlagati suncu direktno, ali i postaviti pored prozora. Kad se jednom napuni, njena baterija može trajati cijeli mjesec.

Cijena ove lijepe i korisne torbice je 150 funti (oko 189 eura), a u online prodaji bi se trebala naći do kraja godine.