Tehnologija
0

Tim Cook je ponudio dio svoje jetre kako bi spasio život Steveu Jobsu

Klix.ba
Tim Cook i Steve Jobs 2007. godine (Foto: EPA)
Tim Cook i Steve Jobs 2007. godine (Foto: EPA)
Aktuelni direktor kompanije Apple Tim Cook je ponudio da donira dio svoje jetre suosnivaču i bivšem direktoru Steveu Jobsu kako bi mu spasio život. Tu tvrdnju su u svojoj knjizi "Becoming Steve Jobs: The Revolution of a Reckless Upstart Into A VIsionari Leader" objavili autori Brent Schlender i Rick Tetzeli.

Knjiga će se u prodaji naći 24. marta, ali je blog Cult of Mac već objavio neke detalje.

Jednog poslijepodneva je Cook napustio kuću veoma uzrujan. Saznao je da ima rijetku krvnu grupu poput Stevea. Istraživao je i saznao da je moguće donirati dio jetre drugoj osobi kojoj je potrebna transplantacija. Godišnje se izvede blizu 6.000 transplantacija jetre u SAD-u, a procenat uspješnosti je veliki. Jetra je regenerativni organ, pa dio koji pacijent dobije od donora može narasti do veličine koja je funkcionalna, a dio koji donor izgubi također ponovo naraste.

No, Jobs je to odbio i rekao da to nikad neće dopustiti.

"Smrt je bila blizu zbog problema s jetrom, a ja sam mu ponudio rješenje. Rekao sam mu da sam potpuno zdrav i ponudio mu dokaze. Dodao sam da se ne izlažem riziku i da ću biti dobro. No, rekao je da ne želi", Cookove su riječi navedenje u knjizi.

Vezani članci