Tehnologija
0

Testira se moćni američki borbeni brod koji dostiže brzinu veću od 40 čvorova

Sarajevo-x.com
Novi borbeni brod američke mornarice se nalazi na moru i obavlja posljednje testove prije stavljanja u službu, javlja "Daily Mail".

USS Independence (LCS 2) je mali transportni brod koji je dizajniran za izvršavanje raznih misija, a koji zbog svog dizajna može dostići brzinu veću od 74 km/h.

Brod družine 127,7 metara je izgrađen u brodogradilištu u Alabami ima domet od 19.000 km i može uspješno izvršavati zadatke u dubinama manjim od šest metara.

Na palubi ovog broda ima mjesta za dva helikoptera Seahawk, nekoliko bespilotnih letjelica (UAV) ili jedan helikopter klase CH-53 Sea Stallion.

Pored tereta, paluba može nositi borbena vozila Stryker i borbene Humveeje i vojne trupe.

Kompanija "Austal" je dobila ugovor za izgradnju impresivnog broda u oktobru 2005. godine.

Razvoj borbenog broda Independence je naišao na mnoge probleme tokom proteklih godina jer je ukupno potrošeno oko 700 miliona dolara umjesto planiranih 200 miliona.

Nakon što je brod završio svoje prvo putovanje, mornarica je zatražila dodatnih pet miliona dolara kako bi se popravili problemi uočeni tokom testiranja.

"LCS ima mogućnost da osigura dostavu hrane, transport, da sa njega polete bespilotne letjelice, opremljen je i podvodnim i površinskim vozilima i osigurava naše ljude kako na samom brodu tako i na obali", rekao je admiral Gary Roughead.

"LCS je budućnost mornarice. Ovaj program će doprinjeti snazi velikih borbenih brodova. Novi brod odlikuje fleksibilnost, pametan dizajn i multifunkcionalnost što ga čini savršenim za zajedničke operacije", dodao je podadmiral D.C. Curtis.